Светски дан детета и дечјих права – 20. новембар

"Дете је човек у оделу детета".

Душко Радовић

            Светски дан детета се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана. Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

svetski dan

 

Наша школа обележила је овај дан са циљем да се скрене пажња на дете као посебну индивидуу и јединку, као и на актуелне проблеме са којима се сусрећу сва деца света. Такође, желели смо да се посетимо права деце која се у данашње време у великој мери не поштују.

            У холу школе Тим за заштиту ученика од насиља, злостављања и занемаривања, организовао је мини изложбу поводом обележевања Светског дана детета и дечјих права. Истакнуто је да је дете индивидуа са својим сопственим могућностима, способностима, интересовањима, неко ко подједнако као одрасли човек мисли, осећа, разуме и жели. Представљена су основна дечја права са којима свако дете треба да буде упознато, али и обавезе које свако од њих треба да има у школи. На симболичан начин путем паноа "Деца у украс света...".представљен је значај здравог развоја детета које треба и има право да одраста у духу мира, толеранције и љубави.

Нашој деци припада и треба подршка у физичком, менталном, духовном, моралном и друштвеном развоју, игра, образовање, култура, уметност.

svdan svdan3

svedan4 olja